Hot News‎ > ‎

Our Big News - écoliers sans Outils de Ngaparou-

Geplaatst 15 okt. 2009 08:02 door écoliers sanspapiers de Ngaparou   [ 26 okt. 2016 13:06 bijgewerkt door Tinietje Dubron ]
Doelstelling van het initiatief:

het installeren van een Technische opleiding in de gebouwen van het Lyceum van Ngaparou-Somone. De stad Ngaparou telt meer 15.000 inwoners.

Elk jaar studeren leerlingen af en kunnen geen opleiding volgen door geldgebrek. De publieke opleidingscholen zijn schaars ofwel te ver.

Bij de dichtste opleidingsschool –F.E.M.P-in Nguekoch, worden jaarlijks slechts 15 leelingen per opleiding aanvaard. Andere scholen zijn privé en superduur. Hierdoor zijn er weinig werkkrachten met een degelijke opleiding. Bedrijven komen niet investeren,door dit gebrek. Geschoolde werkkrachten komen ter plaatse uit Dakar, Thies en de andere grote steden.

In plaats van opleidingen te betalen in centra die veraf liggen waardoor leerlingen een kamer moeten huren of een duur transport te betalen, willen we het bestaande Lyceum van Ngaparou/Somone uitbreiden met een technische afdeling voor scholieren vanaf de tweede graad.

           

  Stappenplan om dit doel te bereiken  :

                              - fase 1: het inrichten van de opleiding niveau CAP ( 2 jaar) en BEP ( + 1jaar)

                              - een lokaal huren om het aangekocht materiaal  te stockeren. Dit totdat het aan ons toegewezen klaslokaal ingericht kan worden met een ‘kooi’ om het materiaal te beveiligen. Naast het lyceum is een Franse vzw(des racines et des hommes )een ontmoetingscentrum aan het bouwen voor het lyceum – ze bouwden reeds een bibliotheek. Zij zullen mij helpen met deze taak.

                              - de aankoop van de goederen in Dakar, door Marie (Tiny) Dewulf. ( ik reis sinds 20 jaar 2 X per jaar naar Senegal) . Het materiaal wordt door mij vervoerd. In Senegal kan makkelijk een camionette worden gehuurd voor het transport voor 1 dag.

                                - de leerkrachten komen van het Ministerie van Onderwijs 

                                - In fase twee van het plan, als de laatste klas wordt ingericht voor specialisatie , kunnen de leerlingen –in klasverband-een hersteldienst oprichten voor kapotte toestellen. Met deze opbrengst kunnen nieuwe werkingsmaterialen worden aangeschaft.                          

           

    Beoogde doelgroep  : leerlingen 2 e graad humaniora – en/of  afgestudeerd aan het Lyceum..........